1 köbméter fa hány mázsának felel meg

1 köbméter fa hány mázsának felel meg?

A keményfák átlagos sűrűségének megfelelő tömeg szilárd köbméterenként körülbelül 700 kg, míg a puhafák átlagos sűrűségének tömege szilárd köbméterenként körülbelül 500 kg. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 1,35 köbméter puhafára van szükség ahhoz, hogy megegyezzen 1,0 köbméter keményfa “súlyával”.

A fa súlyát befolyásoló tényezők

A legfontosabb tényezők:

  • fafajta (keményfa vagy puhafa)
  • a fa kivágásának időpontja
  • a fa száradási feltételei

Azt, hogy 1 m3 fa hány mázsának felel meg, természetesen befolyásolja még a fafajta, és ennél is nagyobb mértékben a fa kivágásának ideje, és ebből adódóan a fa szárazsága.

Ha egy tűzifát megfelelően szárítanak, akkor 1 év alatt eléggé ki tud száradni ahhoz, hogy fel lehessen használni egy vegyestüzelésű vagy faelgázosító kazánban, kályhában vagy kandallóban.

Erdei köbméter hány mázsa

Az erdei köbméter mázsába csak bizonyos feltételek mellett számolható át. Alapvetően egy térfogat egységet tömegre nem lehetett számolni csak megközelítőleg.

Pontosan azért szoktuk az űrmértékre történő rendelést javasolni, mert ott nem a fa nedvességtartalmát mérjük, hanem a ténylegesen kitöltött térfogatot. Egy száraz és egy nedves fa közötti súlykülönbség akár másfélszeres is lehet a nedves fa javára.

Mivel egy erdei m3 kb. 1,7 normál m3, ezért mi nagyjából úgy szoktuk számolni, hogy egy köbméter fa átlagosan 600 kg tömegű (a fafajtától, azaz a szálszerkezetétől függően), mert nem szokták szorosan pakolni (szilárd köbméterenként lenne kb. 700 kg). Tehát egy erdei köbméter ennek 1,7-szerese, körülbelül 1100 kg. Ha nedves fáról beszélünk, akkor másfél mázsa körül van a fa tömege.

1 kaloda fa hány köbméter?

A kalodák méretei között lehetnek eltérések. Az általunk szállított kaloda mérete 1 erdészeti köbméter = 1,75 normál köbméter.