Fakivágás árak

Fakivágás – alapvető tudnivalók röviden

Fakivágás szükségessé válhat pl. a fa elöregedése miatt vagy utcai nagyfeszültségű vezetékek felszerelésekor. Vállalunk gallyazást, korona alakítást hétköznap és hétvégén egyaránt. Épületek, kerítések, vezetékek feletti ágak, gallyak lebontása, veszélytelenítés (vezetékek, oszlopok, háztetők, antennák, épületek).
Égig érő fa, elburjánzott bokor, sövény, zavaró gallyak, lombok, mindenre van megoldásunk!


fakivágás

A fakivágás technikái

Teljes fakivágás esetén több technika alkalmazása is lehetséges.

  1. Irányított döntés: Ebben az esetben a fát megfelelő vágástechnikával a kívánt irányba tudjuk egy vagy több darabban dönteni. Ha elegendő terület áll rendelkezésünkre, általában ezt a megoldást szoktuk alkalmazni, mert ez a leggyorsabb, és éppen ezért a legköltséghatékonyabb fakivágási módszer.
  2. Darabonkénti lebontás: Ha a munkaterületen nem elég hely az irányított döntéshez, de a fa közvetlen környezetében nincsen akadály (kerítés, viilanydrót, épület stb.), akkor a fát több részletben, áganként vágjuk le akkora darabokban, hogy azok semmilyen kárt ne okozhassanak. Ez a fakivágási művelet valamivel időigényesebb.
  3. Fakivágás kötéltechnikával: Ha a kivágandó fa esetén nagyon szűk a rendelkezésünkre álló hely, az egész fát kisebb darabokban, nagy teherbírású kötelek segítségével engedjük le a földre, a kockázatot ezzel a minimálisra csökkentve.
  4. Fakivágás emelődaruval: Extrém méretű fák esetében a törzset adott esetben csak emelődaru segítségével lehet biztonságosan lebontani. A törzset ilyen esetben 1-2 tonnás darabokban rögzítjük, és azt a levágást követően a daru a földre ereszti.

Egy-egy munka során általában a fent felsorolt fakivágás technikák közül természetesen többet is alkalmazunk. A megfelelő fakivágás módszer megválasztásával a biztonságos kivitelezés mellett a munkát gyorsabban és így olcsóbban lehet elvégezni.

fakivágás árak

Fakivágás árak

Mielőtt rátérnénk az árakra, meg szeretnénk említeni néhány dolgot, ami segítheti a minél pontosabb és Önnek kedvezőbb árképzést. Ezek a következő szempontok:

– Lehetőleg több fényképet készítsen több szögből és különböző távolságokból,

– A fényképek lehetőleg nagyobb felbontásúak legyenek,

– Mérje meg az adott fa átmérőjét kb. 40 cm magasságban,

– Írjon pár sort arról, hogy milyen tereptárgyak találhatók a közelben (pl. a kerítés a fától 5 méterre, a ház 8 méterre van),

– Írja le, hogy mi lenne az elvégzendő feladat (teljes kivágás, fiatalítás, veszélytelenítő gallyazás stb.).

Ezek után a fakivágás árak nagy vonalakban a következőképpen alakulnak:

  • Kis méretű fa kivágása (2-3 méter magasság, 5-20 cm törzsátmérő) – 8.000 Ft-tól
  • Közepes méretű fa kivágása (4-8 méter magasság, 15-40 cm törzsátmérő) – 12.000 Ft-tól
  • Kisebb faápolási munkák – 7.000 Ft-tól

gallyazás

Fakivágás – gallyazás

A fakivágás mellett gallyazást is vállalunk, ami – bár kevesen tudják – komoly szaktudást igényel.

A faápolási munkák a fakivágásnál lényegesen több kertészeti ismeretet igényelnek. Fakivágás esetén “csupán” a biztonságos kivitelezés az elsődleges cél, azonban a gallyazási, ifjítási munkák során számos egyéb szempontot is figyelembe kell venni.

A nem megfelelő kivitelezés adott esetben több kárt okoz, mint hasznot. Egy-egy fa gallyazása, ápolása esetén figyelembe vesszük az adott növény speciális igényeit. Vannak olyan fajok (pl. a diófa), melyeket kimondottan csak a késő őszi időszakban szabad gallyazni, míg más fajok a kora tavaszi kezelést igénylik. Emellett az egyes fafajták más-más kezelési technikát igényelnek. Puhafák esetén a hozzáértés nélkül végzett gallyazás, csonkolás gyakran a növény teljes pusztulásához vezet.


A gallyazás munkadíja a kisebb faápolási munkadíj kategóriába tartozik, és mindig egyedi felmérés után tudunk végleges ajánlatot adni.

A fakivágási és gallyazási munkákat is úgy végezzük, hogy az eredmény kertje, portája díszére váljon!