Tűzifa szárítása

A tűzifa szárítása

1. A tűzifa kivágása ideális esetben tavasszal vagy kora nyáron történik, így a tűzifa legalább 6-9 hónapig szárítható. Ha ősszel vagy télen vágja ki, akkor nem lesz elég száraz ahhoz, hogy a következő évben használhassa.

Néhány fafajta, pl. a tölgy vagy a vastagabb rönkök szárítása eltarthat akár egy évig vagy tovább is.

2. Vágja fel és darabolja méretre a fát a megfelelő méretre a kályha, kandalló vagy kazán méretének megfelelően. Ez nagyobb felületet biztosít, így gyorsabban szárad a tűzifa, plusz azt jelenti, hogy készen áll a használatra, és nem kell újra feldolgoznia.

3. A frissen vágott tűzifa legjobb helye kint, szabad térben van. Ha egyenesen egy faházba pakolja be, akkor kétszer annyi idő (18-24 hónap) kell a száradáshoz, mert nem kap segítséget a napsütés vagy a légmozgások révén.

4. Rakja fel a tűzfát egyetlen sorban a talajról, hogy a nap és a szél elvonja a nedvességet a vágott végek felől – sok faféle akár 50% feletti nedvességtartalmú is lehet vágáskor, és kb. 15-20%-ra kell levinni ezt az értéket ahhoz, hogy hatékonyan elégesse. A túlságosan nedves fa sok füstöt eredményez, és ha egyáltalán ég, akkor kevés vagy semmiféle hő sem keletkezik.

5. A tűzifát lehet hagyni fedetlen helyen is, de segít, ha van valami fedél rajta, mert a tető óvja a további csapadéktól és ázástól. Ezek optimális esetben nem közvetlenül a tűzifán vannak – hosszú fadarabokat vagy régi raklapokat rakhat rá takarásként.

Nagyon előnyös, ha a levegő körbe tudja járni a tűzifát minden oldalról, mint ahogyan az alábbi videón is látható: